MagamrólMunkáimmal azt kutatom, hogyan lehet bemutatni, illetve ábrázolni a különböző emberi érzéseket, tulajdonságokat, – mint például a magányosság, kirekesztettség, befele fordulás…. – ironikus, humoros, groteszk módon úgy, hogy közben ne váljon durvává, közhelyessé, vagy esetleg giccsessé és még a nőiesség is megjelenjen bennük. Évek óta foglalkoztat ez a téma és pár éve megtaláltam hozzá a számomra legmegfelelőbb kifejezési formát. Apró 4-5 cm-es cipőket gyártok bronzból és ezeket állítom be különböző jelenetekbe. A cipő, mint forma, embert helyettesítő narratíva jelenik meg munkáimban. Legtöbbször egyedül állnak egy kitalált, berendezett térben és mesélik el történetüket. Használok a bemutatásukhoz saját magam gyártotta térelemeket, de gyakran talált tárgyakat, antik elemeket állítok be a cipők szolgálatába és ruházok fel új értelemmel. Munkáimban fontosnak tartom a színek használatát. Szeretem az élénk színeket, mert jól ellensúlyozzák a bronz sötét patináját.

A cipő, mint téma sokszor használt eleme a képzőművészetnek. Említhetném Van Gogh 1886-os Parasztcipők című festményét, ahol szinte érezzük a föld illatát, vagy Ország Lili 1955-ös Cipők című alkotását, ahol szimbolikával átszőtt szuverén tárgykörnyezetbe helyezte cipőit, vagy akár 2017-ben a Műcsarnokban bemutatott Cipőmágia című kiállítást, mely a hágai Virtuális Cipőmúzeum projektjeként érkezett hazánkba. Itt is minden művész más és más módon nyúlt a cipő témához.

Ezekhez a művekhez képest az én miniatűr cipőim sohasem állnak egymagukban. Mindig elhelyezem őket egy beszédes térbe. Nálam a tér a színes és a cipőim sötétre patinázottak. Tereim szimbolikája összetett. Mindig utalnak egy lelkiállapotra, vagy társadalmi helyzetre, hovatartozásra. Bemutatnak egy megélt, vagy csak egy megélni kívánt látomásszerű élethelyzetet. Sokszor egy könyv olvasása közben fogalmazódig meg bennem az új munka ötlete. Mint például az Utas és Holdvilág című 2015-ös alkotásomnál, melyet Szerb Antal regénye ihletett. Mindig igyekszem humort belevinni az alkotásokba, oldani a feszültségeket és a komoly témákat. Vallom, hogy a jól megválasztott humor átsegít a nehézségeken.Legújabb munkáim

Szürke Készült: author icon Emese 2015-07-22 | nincs hozzászólás
Terka mosolya Készült: author icon Emese 2015-07-22 | nincs hozzászólás
Leleplezve Készült: author icon Emese 2013-08-16 | nincs hozzászólás

További munkáim:

Bronz meccs Készült: author icon Emese 2023-02-28 | nincs hozzászólás
Portál III. Készült: author icon Emese 2019-07-01 | nincs hozzászólás
Választá(r)s Készült: author icon Emese 2012-10-11 | nincs hozzászólás

Legkedveltebb szobrok

Az Apostol Készült: author icon Emese 2023-02-28 | nincs hozzászólás